Jump to content

A vasaló talpa mindennél fontosabb!

2017. 02. 17. 17:30

A gyűrődésmentes ing a jól megválasztott vasalótalppal kezdődik! De mit tud az alumínium, a nemesacél, és miért baj, ha karcos a talp?

A toronyként magasodó vasalatlan ruhák látványa a mindig fejfájást okoz, a szó szoros és tágabb értelmében egyaránt. A faszenes vasalók évszázados használata után "forradalmi" újítást jelentett, amikor 1882-ben az amerikai Henry Seely szabadalmaztatta a nyílt fényívű villanyvasalót. Az első villanyvasaló bemutatása óta alig több mint száz év telt el, ez idő alatt azonban a technikai fejlődés szinte felmérhetetlenül gyors ütemű volt. Mr. Seely ma aligha ismerne rá találmánya kései "leszármazottjaira". Nem csak küllemük, de alapanyaguk is megváltozott.

Az XXI. század vasalója

A vasalók különböző talppal készülnek. A polírozott, aluminiumból készült talpak jól siklanak az anyagon. Karcolódásra azonban hajlamosak. A karcos talp a műszálas anyagok szálaiba beleakadva azokat kitépi, elszakítja. A talpon maradó vékony szálak magasabb hőmérsékleten a talpra ráégnek, barna elszineződést okozva. A vasaló ilyenkor nehezen siklik, a ragacsos felület gyakran foltokat hagy.

Elkerülhető a talp karcolódása, ha a villámzárak, szegecsek, egyéb fémrészek körül óvatosan dolgozunk. a vasalót ne a talpára állítva tároljuk. Soha ne használjunk súrolóport a talp tisztításához, helyette folyékony tisztítószert alkalmazzunk. A karcos talp felújítható szakszerű polírozással.

A vasalótalpakat elláthatják teflonbevonattal is. Az ilyen talpak kitűnő siklási tulajdonságokkal rendelkeznek, szinte maguktól csúsznak az anyagon. Felületükre a mikroszkópikus szálak nem égnek rá, de karcolásra ezek is érzékenyek. Tisztításuknál a polírozott talpra vonatkozó szabályok érvényesek.

A nemesacélból készült talpak kevésbé karcolódnak. Élettartamuk lényegesen hosszabb, mint a hagyományos talpaké. Egyes vasalók peremén kis vájat van, így a gombok alatt is szépen simára vasalható az ing. Az elektronikus biztonsági berendezéssel kiegészített készülék szinte "gondolkodik". Ha a vasaló a talpán áll és fél percig nem mozog, hangjelzés után az automatika áramtalanítja a készüléket. Így biztosan nem történhet baj.

A vasalók egyes alkatrészei zsírozva vannak, ezért az első üzembehelyezésnél enyhén füstölhetnek. Ha a készülék talpa védőfóliával van ellátva, azt a bekapcsolás előtt el kell távolítanunk.

A gőzölős vasalókkal az első vasalást próbaanyagon végezzük, mert ilyenkor még szennyezőanyagok távozhatnak a készülékből. Időnként ellenőrizzük a csatlakozóvezetéket. Ha sérült, a javításig a készüléket nem szabad használni.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu;eon.hu | Kép: pixabay.com)