Jump to content

Vasalóvásárlás profi szemmel

2017. 02. 18. 08:30

A vásárlásnál manapság az árakra diktálnak, de azért érdemes megfontolni, hogy bizonyos tulajdonságokért megéri kipengetni a forintokat. Tudod, mire érdemes figyelni?

A technika fejlődése sokat könnyített a házimunkán. A söprögetést és a porolást felváltotta a porszívó, a habot a robotgép veri keményre, és ha nem akarjuk, a mosás és a mosogatás sem teszi tönkre a kezünket. A gépesített háztartásban mára szinte csak a vasalás maradt a régi. Pontosabban, majdnem a régi, hiszen a masinák is megújultak, így akad bőven választék, csak tudni kell, mire figyeljünk oda! Kezdjük is!

A vasaló tömegének kérdése

Az egyik tábor vallja, hogy csak súlyos vasalóval lehet jó munkát végezni, míg a másik szerint a könnyűség megfelelő műszaki teljesítménnyel ellensúlyozható. Kiváló az a vasaló, amelyiknél még nem szakad le a karunk, de a készülék kisebb tömege sem megy a minőség rovására.

Talp és teljesítmény

A vasaló teljesítményét erősen befolyásolhatja a talp anyaga. A cél a tartósság és a kedvező siklás. Az alumíniumtalp nehezen siklik a kelmén. A krómacél már valamivel kezelhetőbb, és még jobb a zománcozáshoz hasonló durilium.

Kábelhossz

Látszólag elhanyagolható kérdés az elektromos kábel hossza, de aki sokat vasal, jól tudja, mennyivel kényelmesebb a munka olyan vasalóval, amelynek a zsinórja elég mozgásszabadságot nyújt. Érthetetlenül rövid a 72 centiméteres, ideális a 210 centiméter körüli kábelhossz.

Hőfokszabályzás

A vasalás biztonságát a hőfokszabályozás egyértelműen megkönnyíti. Igen ám, de az előzékenyen beépített szerkezetek esetenként igencsak szabad életet élnek. Előfordul - különösen a vasalás kezdetén -, hogy a vasaló túlfűti magát, és átugorja a megengedett határértéket. A háziasszonyt ilyenkor kellemetlen meglepetés érheti: hiába állította be a vasaló hőfokszabályozóját, az anyag mégis megperzselődött, vagy ha műszálas, a talphoz ragadt. Kétféleképpen lehet megelőzni ezt a sajnálatos fordulatot. Olyan készüléket kell vásárolni, amelynek termosztátja teljesen megbízható, illetve hagyni kell bemelegedni a vasalót, és csak 2-3 ki-bekapcsolás után elkezdeni a vasalást.

A talp hőmérséklete a vasalás során nem állandó, hanem egy bizonyos hőfoktartományon belül ingadozik.

A jó vasaló kézreáll (ezt a vásárlásnál nem árt kipróbálni), és a kábel sem zavarhatja a kezet. A vasalóhoz csatlakozó vezeték korlátozza a mozdulatokat. A gyártók egyre hajlékonyabb kábelek és körbeforgatható csatlakozók alkalmazásával igyekeznek ezen is enyhíteni. A vezeték egyúttal mindig hibaforrás is, idővel megtörhet, zárlatot okozhat, a törött vezeték érintése balesetet okozhat. A vezeték nélküli vasalók speciálisan kiképzett tartóra (ez egyben nagyteljesítményű fűtőtest) helyezve melegednek fel, viszonylag gyorsan. Felmelegítés után kb. 2-3 percig lehet folyamatosan vasalni, az újbóli felmelegítés mintegy fél percet igényel.

Az ilyen vasalókba rendszerint saját fűtést is beépítenek, így vezetékes és vezeték nélkül üzemmódban egyaránt használhatók. Kisebb ruhadarabok (pl. blúzok) vasalásához - amikor gyakran letesszük a vasalót - célszerűbb a vezeték nélküli, a nagyobbakéhoz pedig a vezetékes üzemmód használata.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu;emag.hu | Kép: pixabay.com)