Jump to content

Így lehet a húszévesnek lakása

2017. 03. 28. 17:05

A lakásvásárlásé az első hely a konkrét megtakarítási célok listáján Magyarországon. Jelenleg is minden harmadik ember erre spórol. Az átlagosan huszonegy évesként elkezdett takarékoskodásból nagyjából hét év alatt lesz meg az első lakáshoz szükséges önerő. Ennyi idő alatt azonban a legtöbben félmillió forintot hagynak veszni egy kis figyelmetlenség miatt.

Nemrégiben a hazai biztosítási piac egyik jelentős szereplője feltérképezte a magyarokra jellemző életutakat. Noha hat különböző életutat találtak, az elemzés kimutatta: a lakásszerzés módjában nincs nagy különbség köztük. A Groupama adatai szerint hozzávetőlegesen 20,6 évesen kezdik a magyarok az ingatlanra spórolást. Olyannyira fontos cél ez, hogy valójában ez az első mérföldkő a pénzügyi életükben, minden más pénzügyi tartalékolást megelőz legalább két évvel.

A takarékoskodás megkezdését követően a fiatalok még körülbelül négy évet töltenek a szülői fészekben, aztán elköltözve, saját háztartás vitele mellett spórolnak tovább, hogy átlagosan 28 évesen beruházzanak az első saját otthonukba. A legtöbben erre a mozzanatra úgy tekintenek, mint a saját önálló életük megalapozásának utolsó fázisára – a képzettség megszerzése és persze a családalapítás mellett. Valamit azonban sokan kifelejtenek, pedig megkönnyítené a dolgukat, és ami sokak számára előrébb hozhatná az ingatlanszerzés idejét.

Az állami támogatás, a hitel és a szemlélet

Hét év alatt kereken félmillió forint állami támogatást zsebelhet be a lakástakarékban félre tevő fiatal, mondja a téma szakértője, Köntös Péter. Ez már önmagában jelentős összeg a mostani lakáspiaci árak mellett. A legtöbben ráadásul a megtakarítást, mint önerőt használják fel, ami mellé még lakáshitelt vesznek fel. Lakástakarék tulajdonosként ebben is további kedvezményekhez juthatnak.

Az anyagi javak mellett pedig nem utolsó sorban a megtakarítási szemlélet elsajátításában is segítség lehet az eszköz: a pénzügyi tudatosságot fejleszti, ha valaki már a húszas évei elejétől havi rendszerességgel megtakarít. Mivel nem az első lakáshiteles hónapjában kell szembesülnie az állandó kiadások jelentette rendszeres büdzsétervezési feladatokkal, jóval kisebb eséllyel érheti meglepetés.

Köntös Péter vezérigazgató-helyettes szerint az OTP Lakástakaréknál nagyon vegyes a szerződők összetétele. A különböző felújításokat tervezők mellett azonban igen gyakran találkoznak az első ingatlanra spóroló fiatalokkal. Sőt, a szüleikkel is, akik akár több szerződést is megkötnek családon belül, megtöbbszörözve a lehívható állami támogatás mértékét. Ez a megoldás azért is előnyös, mert a családon belüli megtakarítások össze is vonhatók, így több lakástakarék szerződéssel lerövidíthető a lakáshoz jutás időtartama.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu;Pr7/ OTP Lakástakarék | Kép: pixabay.com)