Jump to content

Vásárolj ágymatracot, akárcsak egy profi!

2017. 11. 30. 14:37

A matrac kardinális kérdés minden háztartásban, elvégre a kényelmes matrac nélkül búcsút inthetünk a pihenésnek. A sikeres vásárlás érdekében összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Ha az ember matracválasztás előtt áll, és csak felületesen tájékozódni próbál a lehetőségekről az interneten, bizony zavarba ejtő kínálattal szembesülhet. Az alábbiakban a Matrackirály szakértői tanácsai olvashatóak.

Az ideális matrac, amelyik megfelelően követi (alátámasztja) a test kontúrját. Így az összes izmunkat megtámasztja a matrac, vagyis alvás közben nem feszülnek, hanem pihennek. A kiálló testrészeknél (váll, csípő) a nyomást jól elosztja, hogy a vérkeringés ezeken a helyeken zavartalan maradhasson. Alátámasztás: Testünk nem mindenhol egyforma súlyú. A derékrésznél van a tömegközéppontunk, itt mindenképpen keményebben kell alátámasztani a testet. Arra is ügyelni kell, hogy ne legyen túl kemény a fekvőfelület, mert az elnyomná a vérkeringést, és az izmokat.

Egy jó matrac vagy mindenhol kemény (de nem túl kemény), vagy ami jobb megoldás, középen kemény, fejnél-lábnál pedig puhább (úgynevezett 3 zónás vagy több zónás). Így középen megfelelő az alátámasztás és oldalfekvésnél sem kényelmetlen. Tartósság: Ha a fenti két feltétel teljesül, az még nem elég. E jó tulajdonságoknak hosszútávon is meg kell maradniuk.

Csak tartós matracot érdemes választani, így gerincünket és pénztárcánkat is kíméljük. Próba: Ne elégedjünk meg azzal, hogy a szomszéd, vagy a barát ajánlotta, mert neki azóta nem fáj a háta. Minden ember egyedi alvási szokásokkal rendelkezik, súlyunk is eltérő, gerincünk egészségi állapota is más. A kipróbálás során feküdjön rá a matracra háttal és ellenőrizze, mennyire követi jól a teste formáját. Ezután oldalt fekve is nézze meg, hogy nem nyomja-e nagyon a matrac a kiálló testrészeit (váll, csípő). Ezután úgy is feküdön rá a matracra, ahogy otthon leggyakrabban elhelyezkedik! Ellenőrizze, hogy kényelmes-e!

A matrac az egyik használati tárgy az életben, amit minden nap használ, sőt nem is keveset! Megérdemli, hogy egészséges és kipihent legyen. Gondolkodjon hosszútávon! Egy matrac minden nap kb. 8 órán keresztül szolgálja egészségét, nem úgy mint egy televízió, házimozi rendszer, mobiltelefon vagy akár konyhabútor. Ilyen termékeket pedig akár 1-2 évente cserélünk szebbre, jobbra.

(Forrás: hazesotthon.hu;matrackiraly.hu | Kép: pixabay.com)