Jump to content

Első a biztonság: íme néhány internetes vásárlási trükk

2017. 12. 06. 15:05

Az internetes karácsonyi ajándékvásárlás kiemelt időszak az online bűnözőknek. A magyar webshopok tavaly a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom több mint 5 százalékát, azaz 427 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le ebben az időszakban. Idén ez az összeg várhatóan tovább emelkedik, és ez egyre nagyobb kedvet hozhat az internetes csalóknak is.

 

Egyre több olyan webshop jelenik meg, amely azt a célt szolgálja, hogy ellopja a vásárlók adatait, vagy hogy megkárosítsa őket. Ezek az online oldalak abban különböznek egy-egy neves webáruháztól, hogy igen egyszerű a kinézetük, és nagyon olcsón árulják a termékeket – mondta Solymos Ákos, a Quadron Kibervédelmi Kft. szakértője az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette: a csaló oldalakra  jellemző az is, hogy nincs például utánvétes opció, csak kártyával lehet vásárolni. A csalók azt használják ki, hogy a vásárló nagyon olcsón szeretne hozzájutni az általa kiválasztott termékhez, ezért megadja kártyaadatait – a vásárláskor a pénzt leveszik, és az adatait is ellopják.

A szakértő arról is beszélt, hogy ilyen esetben feljelentést kell tenni a rendőrségen, és a bank felé is jelezni kell a csalást.

A banki átutalást (ahol bankszámlaszámot szükséges megadni) online vásárlás esetén érdemes alaposan átgondolni, mivel e tranzakció mögött áll a legkisebb jogi védelem.

Solymos Ákos azt mondta, az okoseszközök némelyike képes megfigyelni környezetét, ezért érdemes tüzetesen elolvasni a készülék leírását, hogy megtudjuk, mennyire hatol be a privát szféránkba a megvásárolt termék.

Ugyanez igaz a hangvezérelt eszközök esetében is, melyek „figyelik” a körülöttük zajló beszélgetéseket.

A gyártók azt állítják ezekről az eszközökről, hogy biztonságosak, ám sokszor elavult technológiákat használnak, és sok termékről bebizonyosodott, hogy feltörhető – mutatott rá a szakember.

Az ATM-es kártyamásolás veszélyeire is felhívta a figyelmet a szakértő: mint mondta, főleg a piacok környékén jellemző ez a fajta csalás. Mindig vizsgáljuk meg a kártyaolvasót, és ha kétségeink támadnak, inkább keressünk egy másik automatát. Ha nem kapjuk meg a pénzt, az automatán feltüntetett telefonszámon azonnal jelezzük a problémát – mondta Solymos Ákos.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)