Jump to content

Több lakás-előtakarékoskodó vett ingatlant

2018. 09. 06. 17:00

Nőtt a lakás-előtakarékoskodók pénzügyi mozgástere: kevesebben fordítják lakástakarék megtakarításukat korábban felvett lakáscélú hiteleik kiváltására, és jóval többen lakásvásárlásra, építésre.

Korábban az volt a jellemző lakástakarék ügyfelek között, hogy a többség nem új lakás vagy ház vásárlására költötte megtakarítását, hanem inkább a már meglévő otthonuk felújítására, korszerűsítésére. A legjellemzőbbeket kiemelve: víz, villany, gáz felújítására, burkolásra, nyílászáró-cserére, fürdőszobai és festési munkálatokra, előszobai és konyhabútor beépítésére, fűtéskorszerűsítésre, vagy akár klímaberendezésre, redőnyre, riasztó felszerelésére.

Bár töretlenül folytatódik az ingatlanpiaci láz, az árak az egekbe törtek, ma már új trend figyelhető meg a lakástakarék-megtakarítások felhasználásában. Dinamikusan növekszik ugyanis azok száma, akik közvetlenül lakásvásárlásra fordítják megtakarításukat. Míg az OTP Lakástakaréknál 2016-ban még csak a lejárt megtakarítások negyedét fordították lakásvásárlásra, addig az idei év eltelt hónapjaiban már a megtakarítások több mint harmadát forgatták be az LTP-sek lakásvásárlásba.

Kétféle állami támogatás

Ugyanezen időszakban pedig megduplázódott a házépítésre fordított megtakarítások aránya. Egyértelműen kijelenthető, hogy a lakás- és házfelújítás tavaly népszerűbb volt, mint idén. Ugyancsak megfigyelhető, hogy évről évre csökkentek a hitelkiváltásra fordított forintok: az idei adatok szerint 2016-hoz képest 18 százalékkal csökkent a hitelkiváltások aránya.

„A tapasztalataink szerint egyre többen gondolják úgy, hogy inkább ingatlanvásárláshoz veszik igénybe a lakástakarék-megtakarításukat, kiegészítve a számukra megfelelő pénzügyi megoldással, mint az áthidaló kölcsön, vagy csok. Egy tízéves lakástakarék pénztári konstrukcióhoz elérhető mintegy 720 ezer forintos állami támogatást, illetve más kedvezményeket felhasználva több millió forinttal is közelebb kerülhetnek az LTP-sek a lakáscéljaik megvalósításához” – véli Ungvári Krisztián, az OTP Lakástakarék Csoport főosztályvezetője.

Valószínűleg a felhasználási célok átrendeződésével és az ingatlanárak dinamikus növekedésével függ össze, hogy az OTP Lakástakarék ügyfelei egyre nagyobb összeget vesznek fel áthidaló kölcsönként. A lakástakarékok népszerűsége egyaránt köszönhető a szerződésenként évi maximum 72 ezer forintos állami támogatásnak, és annak, hogy több szerződés esetén az ugyanarra a lakásra felvehető összeg is megtöbbszörözhető. Ha ugyanis közeli hozzátartozók – férj, feleség, testvér, szülő, nagyszülő, gyermek, unoka – összefognak, akkor a szerződéseikre felvehető kölcsönösszegek egyszerre, ugyanarra a lakáscélra is felhasználhatóak.

Ráadásul új- vagy használt lakás vásárlására és családi ház építésére, a Lakástakarékot csok-kal kombinálva akár kétféle állami támogatás is igénybe vehető, amellyel tovább növelhető az ingatlanra fordítható keret.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;profit7 | Kép: pixabay.com)