Jump to content

A vevők örülhetnek a legjobban a lakáspiaci fordulatnak

2019. 12. 09. 22:09

Fontos változásokat hoz az idei év a lakáspiacon, eddig az erős kereslet miatt lényegében az eladók diktáltak, ez pedig jelentős drágulást eredményezett. 2019 második felében a nagyvárosokban megcsappant a kereslet, lelassult a drágulás üteme és kínálati boom kezdődött – derül ki az Ingatlan.com közleményéből.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy az idén nyáron visszaesett a kereslet a nagyvárosok lakáspiacán, ez pedig az árakra is hatással volt. Nagyon lelassult a drágulás, de stagnálásra is van példa.

„Az árak tetőzése pedig azt eredményezte, hogy sokan, akik az eddigi folyamatos drágulás miatt vártak a lakáseladással, most kiléptek a piacra, mert már jelentősebb áremelkedésre nem számítani. A többség egyébként az eladás után lakást is vásárol, számukra kapóra jön ez a fordulat” – tette hozzá.

A cég adataiból jól látható a kínálati piac megerősödése, június óta 5 ezerrel több lakást hirdettek meg eladásra, mint amennyi eladó ingatlan kikerült a kínálatból. Szemben a korábbi évek azonos időszakaival, amikor pár százas különbséget mutatott a feladott és lekerülő hirdetések egyenlege.

Az elemzés szerint Budapesten november végén, december elején 727 ezer forint volt a használt lakások átlagos négyzetméterára, ami mindössze 0,8 százalékos áremelkedést, vagyis stagnálást jelent a júniusi árszinthez képest.

Debrecenben 1,5 százalékkal 469 ezer forintra, Kecskeméten 3,3 százalékkal 410 ezer forintra nőttek az átlagárak. Szegeden pedig 0,5 százalékkal 385 ezer forintra mérséklődtek június óta. Ezekben a városokban lényegében stagnáltak az árak.

Balogh László azonban elmondta, vannak olyan nagyvárosok, amelyek az elmúlt időszakban kevésbé voltak népszerűek és némi késéssel követik a többieket, azaz még jelentős drágulást értek el az elmúlt hónapokban.

Balogh László kiemelte, hogy a kínálati piac bővülése ellenére általános árcsökkenés nem várható, inkább stagnálás valószínűsíthető a következő hónapokban, vagyis az eladók fölénye visszafogja a korábbi erőteljes drágulást.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)