Jump to content

Több mint négyezren vásárolták vissza lakásukat a nemzeti eszközkezelőtől

2020. 03. 04. 14:59

Legalább egymillió család otthonát mentették meg azok a kormányzati döntések, amelyek 2010 után léptek életbe a devizacsapda megszüntetése érdekében – jelentette ki a Magyar Nemzetnek a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár, Fónagy János.

A korábbi, Gyurcsány-kormány cserbenhagyta az embereket, megszüntette az első Orbán-kormány otthonteremtési programját, elvette az otthonteremtési kedvezményeket, segítség nélkül hagyta az otthonteremtőket, és kockázatos devizahitelbe hajszolta a társadalmat – szögezte le Fónagy János.

A 2010 után hozott állami intézkedések között felsorolta a forintosítást, az árfolyamgátat, a végtörlesztést, a banki elszámoltatást, a magáncsőd bevezetését és a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. megalapítását. Azt mondta, hogy az eszközkezelő létrehozásával 2011 óta leglább 154 ezer ember menekült meg többmilliós hiteltartozásától úgy, hogy bérlőként továbbra is az otthonában maradhatott.

Az érintetteknek 2019 elején nyílt lehetőségük arra, hogy – rendkívül kedvező feltételek mellett – egy összegben vagy részletfizetés útján visszavásárolhassák a bankok által korábban elvett ingatlanjaikat – közölte.

Tavaly ősszel újabb jogszabály-módosítást fogadott el a törvényhozás, egyebek mellett garantálva, hogy nem indulhat végrehajtás három évig azok ellen a családok ellen, amelyek részletekben fizetik ki egykori lakásuk, házuk kedvezményes vételárát.

Napjainkig nagyjából harminckétezer-ötszáz érintett reagált a felkínált lehetőségre. Hatezren úgy nyilatkoztak, hogy egy összegben róják le az árat, több mint huszonkétezren a részletfizetést választották, háromezer-ötszázan pedig úgy döntöttek, hogy továbbra is bérlők maradnak” – mondta el Fónagy János.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)