Jump to content

Műholdkép: jelentősen csökkent a légszennyezés Európa nagyvárosaiban

2020. 04. 13. 17:35

Az Európai Űrügynökség (ESA) műholdas képei azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások miatt a kontinens városaiban nagymértékben csökkent a légszennyezés szintje.

Az ESA a Copernicus Sentinel-5P műholdjának felvételei alapján elmondta: a légkörben levő nitrogén-dioxid-mennyiségének változása Párizsban, Milánóban és Madridban különösen szembetűnő – írta a Daily Mail.

A Copernicus egész Európában feltérképezte a levegő szennyezettségi szintjét, és az adatok alapján a járvány elterjedése óta „jelentős csökkenés” tapasztalható.

A nitrogén-oxidok magas koncentrációja negatív hatással van a légzőszervrendszerre és súlyosbítja a már meglévő egészségügyi problémákat” – fejtette ki Elena Sánchez-García a Valenciai Műszaki Egyetem kutatója.

A nitrogén-oxidok, mint a dinitrogén-oxid, főként a motoros járművek magas hőmérsékleten lezajló égési reakciója révén kerülnek a városok légkörébe.

A koronavírus-világjárvány terjedésének megakadályozása érdekében, az egészségügyi rendszerek megóvására több országban rendeltek el zárlatot, míg az egészségügyi szervezetek és kormányok együttes erővel próbálnak otthonmaradásra bírni mindenkit, aki csak teheti.

 

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)